Топ 15 Столчета За Хранене (Детски и Бебешки)

Обновяване:
Публикуване:

Изминали са около 6 месеца от появата на малкото човече и то вече е готово да ползва столче за хранене, за да си хапва пълноценно. Тук вече изникват хилядите въпросителни свързани с покупката и точно това е причина да създадем тази статия, за да ви помогнем да отсеете стотиците предложения, като стесним избора ви само до най-добрите столчета за хранене.

Столчета за хранене Емаг

Столчета за храненеЗабелязали сме, че покупката на този продукт остава настрана и бива изместен от другите по-приоритетни като: бебешка количка, комплекти за изписване, бебешка козметика, помпа за кърма, възглавница за кърмене, бебешка кошара или креватче, активна гимнастика, играчки за баня, нагревател, стерилизатор, бебешки дрехи, спални комплекти, столче за кола и всякакви други бебешки играчки и залъгалки.

Fashion Days Нови Модни Колекции

Най-добрите столчета за хранене (детски и бебешки) за 2024

15

BREVI Стол за хранене за маса DINETTE

BREVI Стол за хранене за маса DINETTE ЧЕРВЕН

Компактно, удобно, лесно за пренасяне и съхранение столче за хранене. То се монтира директно към масата и детето се настанява удобно заедно със семейството си. Не разполага с табла, тъй като за целта се ползва плота на масата. Седалката е с ергономична облегалка, към която има и джобче за принадлежности. Може да се пере в пералня на ниски градуси.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
14

KIKKABOO Стол за хранене-люлка 3в1 PRIMA

KIKKABOO Стол за хранене-люлка 3в1 PRIMA

Модерно и луксозно столче, съчетало в себе си три продукта – люлка, столче за хранене и седалка. Люлката може да се използва от раждане на детето до навършване на около 6 месеца или достигане на тегло от 9 кг. Гръбчето и опората на краката се регулират. Има гриф с играчки, който може да се отстрани, както и музикален панел. Интензивността на люлеене може да се регулира. Като столче за хранене може да се използва след шестия месец на бебето. Регулират се с няколко степени височината, облегалката и степенката. Петточков защитен колан. Двойна табла с място за чаша. Има и две колела за удобно придвижване. При желание столчето може да се ползва и като седалка, като е възможно захващането му към повечето модели кухненски столове посредством включени в комплекта колани.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
13

МОНИ Повдигащ стол за хранене COMPACTO

МОНИ Повдигащ стол за хранене COMPACTO

Малък и компактен стол за хранене, лесно преносим и заемащ изключително малко място в сгънато състояние. Тази повдигаща седалка може да се прикрепи към всеки обикновен стол посредством коланите, с които е снабдена. Ще осигури удобство на детето от хранене в специално столче и удобство за родителите при транспорта и съхранението му. Оборудвано е с триточков колан и табличка с място за чаша. А цената е повече от приемлива.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
12

CANGAROO Повдигащ стол за хранене KIWI

CANGAROO Повдигащ стол за хранене KIWI

Това е така нареченото повдигащо столче за хранене. То се прикрепя към обикновен стол с гръб посредством два колана – под седалката и на облегалката и по този начин детето се храни в периода от 6 до 36 месеца или до достигане на приблизително тегло 15 кг. Комфорта и безопасността на малчугана са осигурени от триточков колан и от мека подложка. Таблата е еднослойна и може да се отстрани, за да бъде измита. Предвидено е място за чаша или шише. Облегалката не се регулира, но пък има четири степени на височина. Това е компактен и практичен стол, удобен за употреба както вкъщи, така и на път.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
11

MiniMonkey Minichair

MiniMonkey Minichair

Това е столчето за хранене, което може да бъде с вас винаги и по всяко време. С изключително компактните си размери то е лесно за пренасяне и монтаж. Посредством коланите всеки един обикновен стол за секунди може да се превърне в столче за хранене. Детето е подсигурено посредством триточков колан. Подходящо е за деца от 6 до 36 месеца. Лесно за почистване, като може да бъде изпрано в пералня на ниски градуси.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
10

Cam Столче за хранене ISTANTE

Cam Столче за хранене ISTANTE

Столчето за хранене Cam може да се използва още от раждането на вашето съкровище. Многото му функции позволяват дълга употреба – първоначално като люлка до 6 месечна възраст, а след това и като столче за хранене. Височината му се регулира на седем степени, а позицията на облегалката на четири. Поставката на крачетата има три положения. Това го прави удобно за употреба независимо от възрастта на детето. Към столчето има две таблички за хранене и голям кош за детски играчки или други принадлежности. Сигурността на мъника е осигурена от петточков колан. Преместването в различни помещения е лесно, тъй като столчето разполага и с колелца за придвижване. Подсигурено е с защита против обръщане. Допълнителна екстра е арката с играчки, която има две положения на поставяне, а освен това играчките могат да се отстраняват и детето да си играе с тях навсякъде. Столчето се почиства лесно, а двулицевия калъф се отстранява, за да може да бъде изпран. Столчето с лекота може да бъде сгънато до компактни размери.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
9

Lorelli Стол за хранене AMARO

Lorelli Стол за хранене AMARO

Това столче притежава изчистен и семпъл дизайн, същевременно има всички характеристики на удобно и практично столче за хранене. Височината му се регулира, регулируеми са също височината на степенката за крачетата с цел по-голямо удобство при различната възраст на детето, а също и дълбочината на поставяне на табличката. Самата табла пък има място за чаши и бутилки, освен това е двойна. Може едната да се отстрани след хранене, за да бъде почистена, а на другата детето да остане да си играе. Сигурността на мъника е осигурена посредством включените колани, с които да бъде закопчан. А в допълнение на всички тези удобства идва и ниската му цена.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
8

Moni Повдигащ стол за хранене Pepper

Moni Повдигащ стол за хранене Pepper

Ако пътувате често, любители сте на излетите или пък просто не разполагате с много място вкъщи и търсите столче, което да бъде компактно, лесно преносимо и бюджетно, то тогава този повдигащ стол за хранене е точното попадение. Той е сгъваем, удобен и много практичен. Може да се монтира върху нормален стол, а може да бъде поставен и ползван върху равна повърхност. Има три позиции на монтаж посредством колани. Седалката е широка и удобна. В зависимост от решението ви дали да разгънете или не допълнителните крачета се определят и двете нива на височина. Таблата е подвижна и като цяло почистването на столчето е много лесно. Предназначено е за деца над 6 месеца. А едно от най-големите му предимства е изключително малките размери в сгънато състояние, което го прави много удобно за пренасяне и съхранение.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
7

Chicco Мултифункционално кошче 4в1 BABY HUG

Chicco Мултифункционално кошче 4в1 BABY HUG

Уникален мултифункционален продукт, който расте заедно с детето и съчетава в себе си четири други. От раждането може да се ползва като кошче за сън. В него бебето ще спи удобно благодарение на комфортната форма на люлка. Освен това може да бъде употребявано и като шезлонг с три степени на наклон на гръбчето. Безопасността е гарантирана от закопчаващите се колани. Освен това е включен и музикален гриф с играчки, като сами избирате подходящата мелодия за детето. След като детето порасне достатъчно седалката се доближава до масата и се превръща в удобно столче за хранене. Или пък може да бъде регулирано на височина посредством педал и да се превърне в комфортно първо столче за игра. Подложката е мека и може да се отстранява, а столчето лесно се придвижва на колелцата, с които разполага. Прекрасен избор, когато искате да съчетаете няколко продукта. Пести място, средства и същевременно осигурява удобство за детето и неговите родители.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
6

Hauck Дървен стол за хранене BETA

Hauck Дървен стол за хранене BETA

Красив, здрав, много практичен и функционален дървен стол за хранене. Предназначен е за деца от 6 месеца до 12 години или до достигане на максимално тегло 90 кг. Изключително здрав стол, който расте заедно с детето. Седалката и степенката за крачетата се регулират на височина и дълбочина, така че да са удобни на детето при всяка възраст. Обезопасен е с петточков колан. Разполага с две табли – една по-голяма за хранене и по-малка за игра. Лесно се придвижва посредством двете колела на задните крака на столчето. Разполага с мека подложка за по-голямо удобство.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
5

Peg-Perego Столче за хранене TATAMIA Latte

Peg-Perego Столче за хранене TATAMIA Latte

Това е висок клас столче за хранене, което може да се използва от раждането на бебето до навършване на три годишна възраст. Първоначално се превръща в удобен шезлонг благодарение на регулируемия се гръб, а при желание и в комфортна люлка. След като детето е в състояние да седи стабилно столчето може да се използва и за хранене – в самото столче посредством таблата или пък след отстраняването й да се постави до масата и детето да се храни със семейството. Посредством колелцата столчето удобно може да се придвижва в различни стаи, като когато столчето не е в движение колелата са блокирани с оглед безопасността. Седалката е анатомична, коланът е пет точков и се регулира на височина, за да е удобен и сигурен при порастване на детето. Височината на столчето също се регулира на 9 нива, позицията на гръбчето се регулира на 4 нива, а степенката за крачетата има 3 позиции за по-голямо удобство. Столчето разполага с анатомичен ограничител, за да предпазва от падане дори когато бебето е съвсем малко. Подложката е изработена от мека еко кожа и лесно се почиства само с влажна кърпа. Таблата се отстранява и може да се мие в съдомиялна. Има предвидено място за чаша или шише. Сгъва се с лекота и е компактен. Добро решение, когато търсите няколко удобства съчетани в едно.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
4

Столче за хранене Buba Carino

Столче за хранене Buba Carino

Семпло, модерно, компактно, удобно столче за хранене с двойна употреба. Това е още един от нашите фаворити. Столчето е практично и елегантно. Лесно за почистване благодарение на отстраняемата табла и меката подложка, която при зацапване просто може да бъде забърсана. А при нужда и отстранена, за да бъде изпрана. Стойката му е стабилна, крачетата са снабдени с неплъзгащи се накрайници, удобството за детето е гарантирано допълнително от подложката за крака, а безопасността му от петточковия колан. Материалите, които са използвани за изработката са висококачествени. Височината му може да се регулира от разглобяемите крачета. Така столчето може да бъде използвано като стол за игра вместо столче за хранене. Срокът му на ползване е удължен спрямо стандартните столчета за хранене. Подходящо е за деца от 6 месеца до 5 години. Максимално поддържано тегло 15 кг.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
3

Стол за хранене X-6 Crocodile

Стол за хранене X-6 Crocodile

Лек, класически, сгъваем стол за хранене. Препоръчителната възраст за употреба е от 6 месеца до 36 месеца, макар че столът има и почти легнала позиция. Това го прави удобен за спане на бебето след хранене. Столчето има 7 степени на регулиране на височината и 4 позиции на облегалката. Табличката е двойна, разглобяема, което я прави и лесна за почистване. И подложката за крака, и тавичката се регулират в две позиции. Предпазният колан е петточков. Столчето разполага с две колелца за по-лесно преместване. Благодарение на отстраняващата се табличка и различните степени на височина той може да се пригоди за употреба до трапезната маса, така че детето да присъства наравно с останалите членове на семейството.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
2

Стол за хранене Juju Eat & Play

Стол за хранене Juju Eat & Play

Един от нашите фаворити – практично столче за хранене, което след време се разглобява и с лекота се превръща в масичка и столче за детски игри. Това прави употребата му доста продължителна – от 6 месечната възраст на бебето до около 6-тата година на малчугана. Изключително лесно е почистването му благодарение на подвижната табла, която може да се отстрани и да бъде измита, а калъфа на седалката да бъде изпран. Подносът има място и за чаша. Коланът е 5-точков със стабилно закопчаване. Удобството е гарантирано от допълнителната подложка за крачетата и трите позиции на облегалката. Стабилно, обезопасено и удобно столче, подходящо за момчета и момичета, с дълъг срок на употреба и бюджетна цена.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече
1

Стол за хранене Mappy Teddy Bears, Регулируем, 6 – 36 месеца

Стол за хранене Mappy Teddy Bears, Регулируем, 6 - 36 месеца

Класическо столче за хранене с весел дизайн, който е подходящ както за момче, така и за момиче. Стабилно, същевременно мобилно благодарение на колелцата, с които е снабдено. Лесна за почистване дамаска и двойна табла с поставка за чаша. Предпазните колани са 5-точкови. Разполага с 5 позиции на регулиране на височината и 4 позиции за регулиране на облегалката. Под седалката е разположен практичен кош за съхранение на играчки и други бебешки вещи.

Магазин:Характеристики:
Лого на Emag.bgВижте повече

Столчета за хранене

Вече са отминали първоначалните вълнения покрай новороденото бебе.

Притесненията за това дали се храни достатъчно, кога ще отминат коликите, достатъчно и подходящо ли е облечено, кога ще поникне първото зъбче и как ще му се отрази това и още хиляди въпроси, които тормозят една млада майка в първите дни и месеци на бебето вкъщи.

И точно когато вече нещата изглеждат почти подредени, майка и бебе са изградили някакъв режим и са се синхронизирали помежду си и идват новите терзания – кога и как да бъде захранено малкото човече.

Обичайно педиатрите и СЗО (Световната здравна организация) препоръчват това да се случи между четвъртия и шестия месец на бебето.

А начина, по който да се реализира захранването са многобройни – някои започват захранването със зеленчуци, следвани от месо, каши и плодове, други започват с каши и зърнени, трети залагат на захранване, водено от бебето – въобще школите и методите на захранване са различни и всеки прави собствен избор кой модел да следва.

Но не това е тема на нашата статия – нашият съвет по отношение на захранването е да се консултирате с педиатъра си и да слушате собствения си майчин инстинкт и най – вече сигналите, които ви дава вашето бебче.

Сигурни сме, че всяка майка прави най-доброто за своето малко съкровище.

Но когато започне захранването, неизменно пред майката стои въпросът за това как най-удобно да настани детето си, така че да бъде комфортно и на двамата и да се насладят на този процес.

За майката удобството е важно, тъй като храненето отнема време, а при някои деца това е особено продължителен период.

А за мъничето е важно да му бъде удобно, за да не се наруши стойката му и да не се предизвикат изкривявания на първо място, а и за да успее да се наслади на новите вкусове и аромати, с които се сблъсква при въвеждането на нови храни.

Все пак до сега е приемало на готово мляко, а сега опознава нови консистенции, които са различни на вид, аромат и вкус от него.

Това е нещо ново за него и е важно да се чувства комфортно, за да се наслади на процеса и да го приеме със спокойствие.

Кога да се ползва столче за хранене?Често родителите се питат кой е подходящият момент за поставяне на детето в столче за хранене?

Обичайно това е периодът след шестия месец, когато се предполага, че детето вече може да седи спокойно самостоятелно и да държи стабилно главичката си изправена.

Но разбира се всяко дете следва собствен темп на развитие, така че отново ще ви посъветваме да се водите от нуждите на бебето – то ясно ще ви покаже дали е готово за тази стъпка.

При някои бебета това се случва след седмия или осмия месец. Ако всичко в развитието на детето е наред, тези месеци са само ориентировъчни и не трябва да ви притесняват

Важното е детето само да сяда, да не го принуждавате вие, за да се избегне ненужно натоварване на неукрепналата опорно-двигателна система на бебето.

Предвид, че някои майки започват захранването преди бебето да се е научило да седи самостоятелно, то те намират удобни заместители на столчетата за хранене, като например използват за целта шезлонгите или столчетата за кола (т.нар. кошници).

Те са подходящи като стойка за малкото бебе, но вземете под внимание, че в този период децата цапат ужасно много, а дамаските им не са предвидени да понесат всичката тази храна и е възможно да останат петна, които трудно да се почистят.

За радост на майките вече има столчета, чиято полулегнала позиция на облегалката позволява ползването им и от бебета, които все още не са укрепнали достатъчно, за да седят стабилно.

И така – кои са основните моменти, на които да обърнете внимание при избора на столче за хранене, както и какви въпроси възникват преди покупката му?

Сигурност и стабилност

Сигурност и стабилностКакто и при останалите бебешки и детски стоки, най-важна е сигурността на малкото дете.

Тъй като то само все още не е в състояние да се грижи за себе си, изцяло наш ангажимент е да го предпазим и защитим от опасностите, които крие околната среда.

Много важно е да се обърне внимание на стабилността на столчето за хранене.

Доколко здраво е застопорено на земята и какъв е рискът от преобръщане.

То не трябва да е поставено на неравна повърхност, под наклон или да е неправилно сглобено.

Следва да е сигурно разположено върху пода, да не се люлее и клатушка. И при най-малкото съмнение за стабилността не поставяйте детето в него или ако е вътре незабавно го извадете.

Ако столчето е на колелца, то е задължително да ги заключвате, когато сте позиционирали столчето на едно място, за да не мърда и да не се мести като по този начин да създава риск за детето.

Друго важно нещо относно сигурността е да не пренасяте столчето заедно с детето. Това крие рискове от преобръщане.

Освен това не може да сте сигурни дали някоя част няма да поддаде, то да се разглоби и бебето да падне или да се нарани.

За това ако трябва да преместите столчето и то не е на колелца не ви съветваме да го повдигате и придвижвате заедно с детето.

По-сигурно е да го извадите, да преместите столчето и едва когато сте сигурни, че е здраво разположено на земята да поставите детето в него.

Трети момент от гледна точка на сигурността при престоя на малкото дете в столчето за хранене е то да бъде обезопасено с колани.

Петточковите колани са препоръчителни, като задължително ги проверете дали са здрави, добре закрепени и дали плътно обхващат тялото на детето.

То не трябва да е стегнато с тях, за да му бъде комфортен престоя и храненето, но следва да бъдат достатъчно добре поставени около тялото на детето, така че то да не успее да се измъкне и да се прекатури.

В тази връзка задължително проверявайте и здравината на закопчалката – не трябва да може детето само да я разкопчава, защото това отново крие риск от измъкване и преобръщане от столчето.

И на последно място – колкото и сигурно и стабилно да е столчето, не оставяйте детето си твърде дълго в него без надзор.

Дамаска и почистване

Дамаска и почистванеТова е от съществено значение за комфорта на детето от една страна и за удобството на майката при почистването му от друга.

За детето е важно плата, с който е покрито столчето да е мек, добре би било да е памучен и дишащ, за да не го запарва и изпотява по време на храненето.

Но както знаем памучните платове се почистват доста по-трудно, а бебешката храна (особено бебешките пюрета) доста цапа и памучна дамаска трудно би могла да се почисти с лекота.

Някои от столчетата са покрити с изкуствена материя, която лесно се почиства само с едно забърсване.

А има и модели, при които допълнително може да се сложи мека подложка, която се отстранява и пере в пералнята при замърсяване.

Допълнителни аксесоари

Някои родители обръщат внимание освен на гореизброените моменти при покупката на столче за хранене също и на наличието на допълнителни аксесоари.

Такива могат да бъдат например органайзер или мрежа на гърба на седалката, където могат да се съхраняват играчки или други необходими пособия, допълнителни калъфки или възглавничка за седалката, играчки, които са приспособени към столчето и ще забавляват детето по време на хранене и др.

Това не са елементи от първа необходимост, но осигуряват допълнително удобство и забавление за майка и бебе.

Дизайн и вписване в интериора на жилището

Дизайн и вписване в интериора на жилищетоКогато избирате столче, освен изброените вече моменти, добре би било да прецените и доколко столчето се вписва в домашния интериор.

Все пак и то е вид мебел, възможно е да се ползва поне две години и е добре да не се различава съществено от мебелировката вкъщи. Разбира се това е само препоръка.

Ако трябва да се направи компромис със сигурността за сметка на дизайна, то не мислим че това е приемлив вариант.

Но има хора, които изключително държат на добре съчетаните мебели и вътрешен интериор, поради тази причина обръщаме внимание и на този аспект при избор на детско столче за хранене.

На пазара се предлага огромен избор от столчета за хранене, така че сме сигурни, че ще намерите подходящото, което освен да бъде безопасно и удобно за ползване от детето, ще бъде и красиво допълнение към домашния интериор.

Компактност и преносимост на столчето за хранене

Компактност и преносимост на столчето за храненеЗа разлика от предходната точка, която касае визията на столчето за хранене, тук от значение е да прецените свободното място вкъщи, площта, с която разполагате, за да разположите столчето, както и това дали ще ви се налага често да го премествате в различни стаи, на различни етажи ако живеете в къща и дори да го транспортирате при чести пътувания.

Ако разполагате с много свободна площ то размера на столчето за хранене няма да бъде от съществено значение.

Но ако пространството вкъщи е ограничено, то тогава съобразете площта, която ще заеме столчето и изберете размер, който да съответства на свободното пространство, така че да остава свободно място за придвижване около него, както и да бъде удобно да се разположите до него по време на хранене.

Височината също е от значение, ако искате да поставите столчето до масата, на която се храните.

В тази връзка повечето столчета предлагат поне няколко степени на регулиране на височината.

Ако често ще се налага да пътувате и да взимате столчето с вас обърнете внимание на размерите му в сгънато състояние, дали лесно се сглобява / сгъва / разгъва, доколко ще бъде удобно транспортирането му.

Цена на столчето за хранене

Цената не е за подценяване при избора на столче за хранене.

Ценовият диапазон на предлаганите на пазара столчета е широк.

Добре е предварително да определите приблизителен бюджет и спрямо него да прецените какви екстри да има столчето.

Цената се определя от модела, марката, добавените допълнителни аксесоари, качеството на изработка и др.

Когато знаете каква сума сте готови да отделите за тази покупка може да приоритизирате останалите точки и да се спрете на подходящото за вас.

Единствено не ви съветваме да правите компромис със сигурността, здравината и удобството на детето.

Ново или втора употреба столче за хранене

Ново или втора употреба столче за храненеКакто посочихме в предходната точка, добре е първо да определите какъв е бюджетът за покупката на столче за хранене.

Спрямо него и спрямо характеристиките, които трябва да притежава идеалното за вас столче можете да направите своя избор.

Дали ще бъде ново или втора употреба е изцяло ваше решение.

На пазара се предлагат много столчета за хранене втора употреба, които са изключително запазени.

Това не е нещо, което се използва дълго време и лесно се амортизира като бебешката количка или кошара за сън например.

Твърде възможно е някои деца дори да не могат да свикнат да стоят и да се хранят в такова столче.

За това на пазара столчетата за хранене втора употреба са доста запазени и на цени по-ниски от колкото новите.

Ако пък предпочетете да закупите ново столче, когато вече не ви трябва, а заема доста място, може бързо да го продадете и вие за следваща употреба.

Важно при покупката и употребата на столче втора ръка да се уверите, че е напълно здраво, коланите не са скъсани, закопчалката работи, за да не застрашите престоя на детето си в него.

Лесно подвижна табла – за почистване, а след време и да се отстрани

Лесно подвижна таблаПри покупката на столче за хранене обърнете внимание на таблата.

Добре е да бъде подвижна или пък върху нея да има подвижна втора табла, за да ви улесни при почистването.

Подвижните табли могат с лекота да бъдат измити и подсушени, готови за поредна употреба.

Докато статичните следва да се почистват на място, което леко би затруднило процеса. Освен това има столчета, чиито модели позволяват отстраняването на табличката на по-късен етап.

Това е удобно, тъй като се удължава срока на ползване на столчето за хранене.

Без табла то би могло да се доближи до масата за хранене и така детето да се храни заедно с останалите членове на семейството.

Това особено радва малките деца, тъй като се чувстват пораснали и самостоятелни, готови да бъдат равноправни членове на фамилията.

Различни положения на седалката

Различни положения на седалкатаНякои модели столчета предлагат само една позиция на седалката.

Но много вече са приспособени за удобна употреба и от по-малки бебета, които все още не могат да стоят стабилно изправени.

Техните седалки могат да променят позицията си до почти легнала и по този начин се използват от ранна възраст при започване на захранването.

Впоследствие облегалката на столчето може да се изправи напълно и да съответства на възрастта и стойката на детето.

С колелца – да се заключват

Ако ще се налага честото преместване и придвижване на столчето, то е добре за вашето удобство то да бъде с колелца.

Така лесно ще можете да го придвижвате, без да се налага да го носите, сгъвате и разгъвате.

Колелцата позволяват лесно и плавно преместване до удобното за вас и детето ви място.

Важно в случая е колелцата да могат да се заключват, за да предотвратите нежелано преместване и инциденти по време на употребата му.

Наличие на колани

Наличие на коланиЗадължително при избора на столче проверете как детето ще бъде обезопасено от падане и измъкване от столчето.

Това обикновено е подсигурено от колани.

Добре е да бъдат петточкови, което означава да го обхващат през раменете, таза и между крачетата.

По този начин детето ще бъде защитено от падане от столчето.

Важна е и закопчалката. Тя трябва да е здрава и стабилна и детето да не може само да я разкопчае и да се освободи от коланите.

Видове столчета за хранене

Класически / сгъваеми столчета за хранене

Класически / сгъваеми столчета за храненеТова са най-масово предлаганите на пазара и най-често използвани детски столчета за хранене.

Те са стандартните високи столчета, които могат да бъдат сгъваеми или не.

Обикновено са пластмасови, но често биват и дървени столчета за хранене.

Могат да бъдат с няколко нива на повдигане на седалката и на облегалката му, а могат и да бъдат максимално опростени и изчистени като визия и да бъдат само в едно положение.

Столчетата за хранене Икеа са пример за такъв семпъл и много практичен дизайн.

Разполагат с табла за хранене, която е добре да бъде подвижна с оглед по-лесното почистване и дезинфекция.

Голяма част от тези столчета за хранене освен че са пластмасови или дървени, са също и тапицирани в пъстри и весели дамаски, които радват детето и е добре да бъдат лесни за пране или измиване.

Някои от моделите са снабдени с колелца за по-удобно преместване, когато се наложи.

Голяма част от столчетата за хранене са снабдени и с допълнителни аксесоари – мрежа, играчки, калъф и др.

Расте с детето

Расте с дететоТова са малко по-скъпи и не толкова масови столчета за хранене.

Специфичното при тях е, че могат да се ползват дълго време, като променят функциите си спрямо нуждите на развиващото се дете.

Или растат заедно с него, каквото е и наименованието им.

Обикновено могат да се ползват от ранна възраст като шезлонг, в последствие се трансформират в столче за хранене, а по-късно могат да се превърнат и нормално столче за вече порасналото дете, на което то да седи редом с възрастните на общата трапеза.

Тези столчета, макар и по-скъпи са много практични и удобни, тъй като могат да се ползват няколко години като по този начин компенсират цената си.

Маса и столче

Маса и столчеТова е разновидност на столчетата, които растат с детето.

Отново изключително практичен модел, който може да се употребява дълго време с различно предназначение.

Те обикновено се състоят от два или повече сглобяеми модула. Първоначално се използва като високо столче за хранене.

В последствие горната част може да се използва като самостоятелно столче, а долната обикновено представлява масичка.

Така след отстраняване на табличката, столчето може да бъде поставено до масичката и детето да има свое собствено място за хранене и игра.

Столче за хранене, закрепващо се към масата

Столче за хранене, закрепващо се към масатаТова са малки, лесно преносими и удобни седалки, които бързо се монтират на самия плот на масата и детето се поставя да седне, използвайки масата като място за хранене.

Изключително удобни са ако не разполагате с много пространство в къщи, за да разположите голямо столче за хранене или пък ако често пътувате и се налага да го транспортирате с вас.

Другото му предимство е, че след като вече не се използва няма да заема много място за съхранение.

Децата много харесват този тип столчета, защото са разположени на масата заедно с мама и тате и се чувстват равноправни членове на семейството.

Бъдете много внимателни при поставянето им, проверете здравината и коректния монтаж, за да не се измъкне по някакъв начин и детето да падне или да се нарани.

За разлика от предходните модели това столче не може да се използва много дълго, тъй като има ограничение за теглото на ползващото го дете.

Столче за хранене, прикрепващо се към стола – бустер или от плат за завързване

Столче за хранене, прикрепващо се към стола бустерСтолче за хранене, което ползва стол за възрастни като основа може да бъде два варианта.

При първия вид столчето има седалката и таблата като при обикновените столчета за хранене, но крачетата или основата са силно скъсени и оформени така, че да се поставя върху нормален стол, близо до масата.

То може да бъде поставено също и върху диван или пък направо върху масата, тъй като има обособена седалка и табличка, които детето ползва самостоятелно.

Предпочитани са поради компактния си размер и удобството да бъдат разположени до масата, като същевременно са относително самостоятелни.

Столче за хранене, прикрепващо се към столаВторият вид столчета не са точно столчета за хранене, а по-скоро представляват добре скроен и ушит здрав плат, с който детето се привързва към основния стол.

Така то е сигурно и стабилно закрепено, без риск да се прекатури, а същевременно не се налага да се осигурява обемно столче за хранене.

То е изключително практично при пътуване, но детето трябва да бъде достатъчно голямо, за да може да седи стабилно самостоятелно.

Въпроси и отговори свързани със столчетата за хранене

Често задавани въпроси при избора на детско столче за хранене

От кога се използва столче за хранене, от каква възраст на детето да се поставя в столче за хранене?

Както сме споменавали и преди, при бебетата и малките деца всичко е много относително и строго индивидуално.

Невъзможно е да поставиш в шаблон развитието на детето и да очакваш то да следва някакви точни критерии.

Всяко малко същество е своя собствена вселена и следва личните си темпове на развитие, които се обуславят от гените, средата в която расте и много други индивидуални характеристики.

За това и тук трудно може да се даде категоричен отговор от кога да започнете да поставяте бебето в столче за хранене.

Нека да се случи когато детето е готово за това.

А критерии за готовност са дали детето държи стабилно главичката си изправена и дали я контролира, може ли да седи стабилно, чувства ли се комфортно в седнало положение в такова столче.

Обикновено бебетата започват да проявяват интерес към седеж около 6-7 месец, но някои деца са готови за това и по-рано, други по-късно.

За това нека водещ критерий да ви бъде вашето бебе и развитието му, а не конкретен период.

Не насилвайте детето да седи, ако то още не е готово за това, за да не се получи натоварване на опорно-двигателната система и да се стигне до изкривявания.

То само ще покаже интерес към седенето, когато се почувства достатъчно укрепнало за тази стъпка.

Добре е като начало бебето да се поставя за кратко в столчето докато свикне.

Освен това има различни видове столчета за хранене. Ако столчето е с полегнал гръб и позволява позата на детето да не е седеж, то може да се използва и по-рано.

В противен случай като алтернативи при храненето могат да се използват бебешки шезлонг или пък кошница за кола, които са конструирани така, че позата в тях да е подходяща за бебето при по-дълъг престой.

До каква възраст се използва столче за хранене?

Докато размерът му позволява и детето се чувства удобно в него 🙂

Има деца, които не обичат да се хранят в столче.

Не се чувстват комфортно там и като цяло за родителите това е по-скоро борба и неудобство отколкото полезна придобивка.

Обикновено периодът на ползване на столче за хранене е до около две, максимум три годишна възраст.

Зависи от модела и размера на самото столче, както и от ръста на детето.

Тук отново опираме до индивидуалност.

Има столчета, които растат с детето и модели, които са конструирани така, че след отстраняване на части от тях стават детски столчета, които могат да се употребяват и от по-голямо дете, например 6-7 годишно.

Но други столчета, като столчето икеа например, са с по-тесни и фиксирани седалки и не могат да се ползват от деца с по-голям ръст.

Освен това има деца, които от много ранна възраст показват своята самостоятелност и имат желание да седят на стол като възрастните.

Това не е лошо, стига да е безопасно за тях – да не седят на високо и да се избегне риска от прекатурване.

За това се съобразете с размера и желанието на детето, когато е готово да напусне столчето за хранене то ще ви даде ясен сигнал.

Какво столче за хранене да избера?

На този въпрос трудно може да се даде конкретен отговор, а по-скоро бихме ви дали насоки, върху които да помислите.

Така сами ще стигнете до решението кое столче е подходящо за вас.

Първо преценете с какво пространство разполагате вкъщи. Това ще ви насочи и към размера на столчето.

Дали да бъде по-голямо или по-малко, сгъваемо или не. Има ли къде да го съхранявате след като вече не го използвате?

На второ място помислете дали ще пътувате често и ще се налага ли да пренасяте столчето с вас.

Какъв е бюджета, който сте определили за покупката на столче за хранене?

Какви екстри и аксесоари следва да го съпътстват? Да бъде ли ново или ще предпочетете запазено столче за хранене втора употреба?

Искате ли да ползвате столчето максимално дълго като то ще расте с детето и ще променя функциите си или имате нужда от временно решение?

Когато отговорите на тези въпроси ще можете по-лесно да филтрирате предложенията на пазара и да се спрете на подходящото за вас столче за хранене.

Не забравяйте най-важното: когато изберете столчето да прецените доколко то ще бъде здраво, сигурно и безопасно за вашето мъниче.

Как да изберем детско столче за хранене?

На първо място отговорете си на въпросите по-горе.

Те ще ви насочат към вида и модела на подходящото за вас столче.

Огледайте за задължителни предимства като петточков колан за закопчаване на детето, лесна за почистване дамаска, отстраняема се табла.

Ако има възможност да го тествате би било добре, макар че трудно бихте преценили от едно поставяне на детето в него доколко удобен ще е престоят му в него.

И както неведнъж писахме – съобразете риска от прекатурване, измъкване на детето и неговата безопасност по време на ползването на столчето, предвид колко подвижни и пъргави са повечето хлапета.

Какви марки столчета за хранене се предлагат на пазара?

Едва ли има производител на детски стоки, който да не предлага и столчета за хранене.

Такива са столчета за хранене Лорели, Chicco, Cam, Mama‘s &Papa‘s, Бертони, Chipolino, Peg Perego, Stokke, Cangaroo и много други.

Често задавани въпроси относно избора на детско столче за хранене

Кои са най-добрите столчета за хранене?

Най-добрите столчета за хранене са здрави, стабилни, удобни на бебето и майката. Те са обезопасени с коланчета за детето, лесно се почистват и поддържат. Имат красив дизайн и достъпна цена.

Защо е важен изборът на столче за хранене?

Захранването на бебето и в последствие храненето на малкото дете е един важен етап от неговия живот. То се запознава с различни вкусове и консистенции. В зависимост от детето процесът на хранене може да бъде много продължителен. За това е важно столчето да бъде удобно и на бебето, и на майката, за да се насладят максимално на този момент и това да бъде период на удоволствие и за двете страни.

Как да изберем подходящо столче за хранене?

Следва да съобразим вида на столчето с нашите намерения. След като сме се насочили към определен вид е добре той да бъде удобен на бебето. Важно е да е стабилно, да има обезопасително коланче и лесно да се почиства, тъй като храненето на бебето може да бъде доста цапащо занимание. Можете да разгледате предложенията онлайн, да прочетете статии по темата или да поискате допълнително мнение от майки, които вече са минали пи този път.

Какви видове столчета за хранене има?

Предлагат се различни видове столчета за хранене – големи и по-компактни, лесни за транспортиране при пътуване или не толкова маневрени. Столчетата за хранене условно могат да бъдат разделени в няколко основни категории: класически (сгъваеми), растящи заедно с детето, 2в1 столче с маса, столче, закрепващо се към масата, столче, закрепващо се към стола – бустер или от плат.

Какви марки столчета за хранене има?

Повечето производители на бебешки артикули произвеждат и столчета за хранене. На българския пазар едни от най-продаваните са столчетата за хранене са на Лорели, Чико, Чиполино, Икеа, Buba, Peg Perego, Hauck, Moni, Cam, Cangaroo, Brevi, Kikaboo и други.

Ново или втора употреба столче за хранене?

Столчето за хранене не е задължително да бъде ново. Има столчета на доста бюджетни цени, което обезсмисля купуването на такова втора употреба, но ако искате висок клас столче за хранене, а същевременно не искате да отделяте голяма сума за него може да го потърсите втора ръка.

Финални думи

В заключение бихме казали, че столчето за хранене не е от покупките за дете с най-голям приоритет, но носи удобство и удоволствие при ползването му за мама и бебе. За това не се лишавайте от тази екстра. Изберете с внимание перфектното за вас и вашето дете столче и се радвайте на моментите на хранене. Нека този ритуал бъде лесен и приятен за двете страни и да носи наслада и удоволствие.