Ръчно изработени бижута: 7 неща, които вероятно не знаехте за тях

Ръчно изработени бижута - 7 неща, които вероятно не знаехте за тях

Ръчно изработените бижута са много популярни в момента. Тъй като производителите и занаятчиите влагат толкова много любов и грижа в работата си, шедьоврите, които правят, са наистина забележителни. Повечето хора не разбират защо ръчно изработените бижута са по-добро решение от масово произведените им аналози. По много причини уникалните бижута са по-добър избор от масово произвежданите. Ще ги изброим за вас!  Ето 7 неща, които може би не сте знаели за бижутата, които се изработват ръчно.

1. В производството не участва автоматизирано оборудване за масово производство

По дефиниция ръчно изработените бижута са бижута, които са направени от „ръцете“ на художника или производителя. Те са познати още и като handmade бижута, което реално означава бижута, които са изработени ръчно. Изделията се запояват, изпиляват, издълбават и оформят на ръка, без да се използват тежки машини, които правят много бройки наведнъж. Друг човек може да изработи само ограничен брой изделия за същото време като машина, която може да направи стотици бройки на час.

2. Стойността на времето

Както вече казахме, изработването на едно ръчно изработено бижу отнема много дълго време, тъй като в него не участват машини. Като дизайнер на бижута знам, че изработването на едно бижу за клиент може да отнеме часове. Обикновено изработването на изделието отнема седмици.

3. Какво прави производителят

Човекът, който изработва нещо, е много близо до всяко изделие или дизайн, които прави. Процесът на проектиране е голяма част от това, което прави всяко изделие ценно. „Когато изработвам бижута, има много тясна връзка с работата ми“, казват творците за своя процес. Всяка линия и извивка е там нарочно, знам това. Като творец влагаш цялата си енергия в работата.

4. Използвани материали

В почти всички случаи материалите, използвани за направата на ръчно изработен предмет, са с най-високо качество. Трудно е да се контролира или дори да се разбере какви сплави се използват във фабриките, които произвеждат много неща, където се смесват мръсни метали, за да се направят части за костюми. Материалите, използвани за ръчна изработка, обикновено идват от много надеждни източници. Това е така, защото некачествените материали често не могат да бъдат обработвани ръчно, защото дефектират.

5. Устойчивост

Хората, които изработват бижута, често са много загрижени за околната среда и за получаването на материали по етичен начин. По своята същност моралността може да струва много повече, отколкото да се купува от рафинерия или търговец с ниски цени и ненадеждни източници. Реномираните магазини за ръчно изработени бижута винаги използва най-добрите материали, които идват от доставчици, които се грижат за околната среда толкова. Почти винаги производството в по-малък мащаб е по-добро.

6. Качество

Когато произвеждате нещо в по-малък мащаб, обикновено можете да сте сигурни, че то е с по-високо качество, защото можете да видите и контролирате целия процес от началото до края. Хората, които произвеждат нещата ръчно, са много горди с нещата, които правят. Ако нещо с лошо качество напусне ателието им с тяхното име, те няма да се примирят, защото това ще навреди на техния авторитет.

7. Подкрепа за местните търговци

Напоследък се обръща голямо внимание на „купуването на местно ниво“. Подкрепата на местните творци и намаляването на въглеродния отпечатък са полезни за околната среда и за всички. Във всяко произведение, което занаятчиите и производителите правят, се влагат много любов и енергия. От екологична и енергийна гледна точка подкрепата на местните предприятия е огромен плюс. Ръчно изработените бижута са по-ценни от машинно изработените, а освен това получавате уникален по рода си предмет. Въпреки че ръчно изработеното изделие е част от портфолиото на даден творец, никога няма две напълно еднакви изделия. Това бижу е уникално и само вие го притежавате, което говори много.

Когато следващия път си помислите да си купите бижу, което е изработено на ръка, имайте предвид, че не само инвестирате в нещо малко, но и помагате на нещо много по-голямо. Трябва да сте много щастливи от покупката си, защото това означава, че имате уникално бижу на художника.